Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
Ichigo Home Bakers

BISKUT BATANG BURUK POPIA MINI



Bersua lagi hari ni, alhamdulillah. Terasa terlalu cepat masa memintasi kita, pejam celik pejam celik dah sampai bulan Rejab 1435 Hijrah. Lagi sebulan je lagi dah sambut bulan Ramadhan.. Kali ni Ichi nak ceritakan tentang persediaan biskut raya. Biskut inilah yang diperbuat oleh Bonda. Namun resepi kali ini terlalu istimewa yang mengubah tradisi terun temurun.



BISKUT BATANG BURUK POPIA MINI.


Bahan-Bahan:-
  • 1 bungkus kulit popia saiz besar
  • kacang hijau secukupnya
  • gula halus secukupnya
  • minyak masak

Cara-cara:-
  1. Kulit popia dipotong lebar 1 – 1.5 inci dan digulung. Lekatkan gulungan menggunakan telur atau air
  2. Goreng sehingga kulit popia kekuningan atau masak.
  3. Kacang hijau digoreng dengan api perlahan tanpa minyak. Goreng sehingga masak sehingga kulit kacang hijau bertukar warna. Sejukkan, kemudian dikisar sehingga halus serta di ayak.
  4. Kacang hijau kisar dan gula halus secukup rasa dicampur. Salutkan kulit popia menggunakan campuran kacang hijau dgn gula.
  5. Simpan dalam bekas kedap udara untuk dinikmati bila-bila

0 "Juri-Juri":

 
Copyright© Segala Yang Tercatat diatas semuanya Hak Milik Ichigo Homebakers.